'Als elke vrijwilliger een ster kreeg...'

04-05-2016
Ooit vond ik in een bakje een kaart met daarop een typische 'Loesje-tekst': "Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker." Een mooie zin die veel waardering uitspreekt voor vrijwilligers, in welke rol dan ook. Die 'ster' verdienen ze ook echt voor al hun inzet. Voor BC Drop Shot geldt dat de club al bijna 70 jaar draait op de kracht van vrijwilligers. Mensen die jeugd begeleiden, de competitiewedstrijden organiseren, de banen inhuren, zorgen dat er genoeg shuttles zijn, berichten op de website plaatsen, evenementen organiseren, de geldzaken op orde houden enzovoort, enzovoort. Kijk om je heen en probeer eens te bedenken wat zij eigenlijk allemaal voor jou regelen, zodat jij lekker kan trainen en spelen. 

'Een stukje historie'
Zelf kijk ik in de hal regelmatig om me heen om te genieten van al die banen vol met enthousiaste badmintonners. Laatst viel me op dat er van de circa 40 spelers in de hal meer dan 30 pas in de laatste 5 jaar bij Drop Shot zijn gekomen. Daarom even een stukje historie van de vereniging. De afgelopen 70 jaar ging het niet altijd zo goed als nu. Op het grote spandoek in Mariahoeve zie je dat we een rijke geschiedenis hebben op het hoogste niveau. Wat daar niet op staat, is dat het in 1995 financieel en sportief helemaal mis ging. De club ging failliet, de topspelers liepen weg en de teams werden uit competitie gehaald. Als er toen niet een aantal vrijwilligers was opgestaan - waaronder erelid Ed Kornegoor en Marianne Tetelepta (nog altijd lid) - dan had Drop Shot nu niet meer bestaan. De oudste badmintonvereniging van Nederland mocht niet verloren gaan. Met bloed, zweet en tranen hielden zij de club drijvende. Deze leden waren actief in de moeilijkste levensfase van de club.

Tien jaar geleden zwaaide voorzitter Kornegoor af en nam een generatie met 'jonge honden' het stokje over. Op de schouders van hun voorgangers bouwden zij Drop Shot verder uit. Van een club met circa 170 leden naar ruim 300 leden. Van 25 jeugdleden naar bijna 100 en van 8 competitieteams naar 17 teams. Er kwamen weer (grote) toernooien bij Drop Shot, net als vroeger. Het Zomerbadminton werd een succes.

Nieuwe generatie
De leden die ooit 'Drop Shot: The Next Generation' vormden, zijn nu de 'ervaren rotten'. Voor de ontwikkeling van de club is het belangrijk dat zij de stap kunnen zetten om weer nieuwe vrijwilligers 'op te leiden'. Ik ben dan ook heel blij dat we dit seizoen zoveel nieuwe mensen aan de groep vrijwilligers hebben kunnen toevoegen. 

Binnen de vereniging zie ik veel enthousiasme en talent. We bulken bij Drop Shot van de twintigers en dertigers met allerlei nuttige kennis en vaardigheden. En er zijn ook genoeg wat oudere leden die hun (levens)ervaring kunnen inbrengen. Aan energie in ieder geval geen gebrek.
 
Bouwen
Wat is er nou mooier dan samen met andere vrijwilligers bouwen aan de toekomst van een club met zo'n rijke historie als BC Drop Shot? En je hebt daarbij vanzelfsprekend alle steun van 'de oude rotten in het vak'. Dus heb je ideeën over de toekomst van de vereniging en wil je die graag in de praktijk brengen: kom dan eens praten. Tot snel!

Harmen Droppers
Terug