Badmintonnen doe je ook met je hart

17-12-2016

Je kunt je lichaam vergelijken met een auto. Om te kunnen rijden heeft de motor van een auto brandstof nodig. Dit geldt ook voor je hart. Het hart is als het ware de motor van je lichaam en deze maakt flink wat overuren tijdens het badmintonnen. Het bloed dat via bloedvaten (vergelijkbaar met de benzineleiding) de buitenkant van het hart bereikt zorgt voor deze brandstof (de zuurstof).


Normaal gesproken levert de toevoer van voldoende zuurstof voor je hart geen probleem op. Helaas in mijn geval was dit tijdens het zomerbadminton anders. De brandstofleidingen naar mijn hart waren ernstig vernauwd.

Hoe kwam ik daarachter? Ik kwam daar niet achter. Ik had last van benauwdheid op mijn borst en hevig transpireren aan het begin van een partijtje. Waarschijnlijk is badmintonnen hier mijn redding geweest.
 

Na een afspraak bij de huisarts en vervolgens na onderzoek in het ziekenhuis werd al gauw duidelijk dat de bloedvaten rondom mijn hart ernstig waren dichtgeslibt. Gevolg: een afspraak voor een spoedreparatie waarbij 4 leidingen omgelegd moesten worden. Vreemd genoeg was een van mijn eerste reacties: “Daar gaat mijn badmintonseizoen!”. Ik had begrepen dat zo’n ingreep al gauw een half jaar kan duren voordat je je dagelijks leven weer een beetje kan oppakken.


Het kan ook sneller nu blijkt. Na 3 weken in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, een spoedreparatie halverwege augustus, 8 weken genezen, 6 weken revalideren en een positieve APK stond ik vorige week weer op de baan mijn partijtje te spelen. Als een herboren Drop Shotter van in de 50 had ik er weer zin in en had als vanouds nergens last van.
 

Maar hoe weet je nou of je wat mankeert? Oftewel wat zijn de signalen van Angina pectoris waarbij je druk op de borst voelt en je hart op dat moment onvoldoende zuurstof krijgt:

  •  een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst
  •  uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek
  •  zweten en misselijkheid

 

De symptomen kunnen ook minder duidelijk zijn. Onderstaande signalen komen vaker bij vrouwen voor:

  •  abnormale moeheid
  •  kortademigheid
  •  duizeligheid
  •  slecht slapen

 

Meestal gaan deze klachten na enkele minuten weg wanneer je even rust neemt. Gebeurt dat niet dan is het advies snel contact op te nemen met je huisarts of specialist.

Conclusie: het hoeft dus niet zo te zijn dat je als hartpatiënt je badmintoncarrière voorbij is. Zorg er wel voor dat je er op tijd bij bent en jezelf bij twijfel laat nakijken.


Een Drop Shotter

 

Wil je ook jouw verhaal delen met onze leden? Stuur dan een bericht naar communicatie@bcdropshot.nl

Terug