BC Drop Shot start Eredivisie voortvarend

08-09-2019

BC Drop Shot start Eredivisie voortvarend

De hoofdmacht van het Haagse Bc Drop Shot heeft zaterdag 7 september, na 25 jaar afwezigheid, met een winst van 7-1 op Smashing Wijchen een voortvarende start gemaakt in de eredivisie badminton. Een bijzondere prestatie van een jong team (aangevuld met ervaring) met een nieuwe coach en zeer ervaren teammanager.

 

Kick-Off

Traditioneel wordt door Badminton Nederland de hoogste divisie geopend met een Kick-Off waarbij alle eredivisie teams van Nederland hun eerste competitiewedstrijd tegelijkertijd starten. Deze editie was het Haarlemse Bc Duinwijck met hun specifiek voor badminton gebouwde sporthal de gastheer. Met overvolle tribunes, enthousiaste fans was de sfeer fantastisch.

 

Mooie combinaties

Voor de eerste partij, het mannendubbel, gaven de 18-jarige Wessel van der Aar (verliezend finalist Irish Open onder 19) en de Deense Mathias Thyrri (22 jaar) acte de présence namens Drop Shot. Een herendubbel dat nog niet eerder had gespeeld, zocht in aanvang nog naar de automatismen, maar al snel bleek dat het herendubbel van Drop Shot de overmacht had. In twee games was het 1-0.

 

Ook een combinatie zonder ooit eerder samen gespeeld te hebben, was het vrouwendubbel. Alyssa Tirtosento (19 jaar) en de 18-jarige Deense Christine Busch Andreasen. Maar ook zij speelden alsof ze eigenlijk al jaren samen een combinatie vormen. Met gedegen opbouw en de enorme aanvalskracht van Tirtosento was het pleit snel beslecht in het voordeel van Drop Shot. De 2-0 was een feit.

 

Nestor Palyama

En toen was het tijd voor – wat je gerust mag noemen - de nestor van het team. Voor de eerste mannensingle betrad 9-voudig Nationaal Kampioen Dicky Palyama het strijdtoneel. Met zijn fabelachtige techniek, precieze plaatsing en ongelofelijk arsenaal aan schijnslagen kwam Palyama nooit in de problemen. Zijn kinderen hadden zelfs een spandoek(je) gemaakt met Kom op Pappa. Met zo’n steun in de rug zette Palyama eenvoudig de 3-0 op het scorebord.

 

Jeugd domineert singles

De vorig jaar goed presterende 16-jarige Jaymie Laurens speelde de eerste vrouwensingle. Net op tijd terug van een de Europese Kampioenschappen onder 17 in Polen (waar zij samen met Nadia Choukri de kwartfinale bereikte) ging ze door waar ze vorig seizoen gebleven was: winnen. Zelfverzekerd en met gedegen spel won ze overtuigend in twee games en zo werd het 4-0.

 

Opnieuw een jeugdige speler voor de tweede mannenenkel voor Drop Shot op de baan. De 18-jarige Lars Kros maakte zijn debuut in de eredivisie. En wat voor debuut. Met zeer attractief en aanvallend spel verraste hij zijn tegenstander. Hij wist een grote voorsprong op te bouwen. In de tweede game begon de tegenstander het spel van Kros beter te begrijpen. Met wat kleinere omzetting in tactiek trok Kros uiteindelijk toch eenvoudig de winst in twee games naar zich toe. En zo werd het 5-0.

 

De 16-jarige Nadia Choukri die net als Jaymie vorig jaar ook al voor de hoofdmacht van Drop Shot uitkwam, was ook net terug vanuit de Europese Kampioenschappen onder 17. Ook bij Choukri leek dat de reis geen enkele invloed op haar spel had. Met krachtige slagen gaf ze haar tegenstander geen enkele ruimte om ook maar iets uit te richten. Ook in twee games werd de winst veiliggesteld en daarmee was de 6-0 een feit.

 

Sluitstuk

Op naar de gemengd dubbels als sluitstuk van de Kick Off. De beste gemengd dubbels zijn eigenlijk altijd ingespeelde combinaties. In deze partijen komt het vaak aan op goede afspraken onderling. De tot vaste waarde uitgegroeide Eefje Janssen speelde het gemend dubbel met Mathias Thyrri. De twee ‘lefties’ hadden bij de start zichtbaar de problemen die horen bij de onbekendheid van de combinatie. De eerste game was vooral een zoektocht.

 

Het allereerste gameverlies van de dag voor Drop Shot. Na de eerste game was er meer oog voor een winnende tactiek. Een tactiek die ups en downs kenden, maar toch leidde tot gamewinst. De tegenstanders van Janssen en Thyrri speelden sterk en hadden duidelijk een ingespeelde combinatie. Uiteindelijk bleek de combinatie van onbekendheid als dubbel, het niet kunnen vasthouden aan de winnende tactiek en de sterkte tegenstanders lastig. De derde game werd verloren. De stand 6-1.

 

Als afsluiter stonden Wessel van der Aar en Christine Busch Andreasen voor hun gemend dubbel klaar. Eigenlijk van meet af stonden de tegenstanders op de stand moedeloos. Busch legde vooral aan het net alles heel prettig en goed weg waardoor tegenstanders eigenlijk continu tot verdedigen werden gedwongen. Met kracht, snelheid en precisie kon Van der Aar dan elke slagenwisseling in het Haagse voordeel afronden. Zo werd de hele prettige eindstand bereikt: Drop Shot – Smashing Wijchen 7-1.

 

 

14 september thuis

Drop Shot speelde aankomende zaterdag, 14 september thuis tegen Roosterse BC. We starten in Sportcentrum Mariahoeve (Kleine Loo in Den Haag) om 18.00 uur.

 

We hebben de steun van iedereen nodig! Kom je ook? Entree is gratis!